Ας είμαστε ειλικρινείς: Πόσες είναι οι φορές που έχουμε νιώσει μια “μικρή” λιγούρα κατά τις νυχτερινές ώρες, η οποία δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε και έτσι καταφεύγουμε σε δελεαστικά σνακ που υπάγονται στην “don’t eat” κατηγορία.
Τα βράδια που περνάμε ξαπλωμένες στον καναπέ βλέποντας ταινίες και τρώγοντας κάθε είδους ανθυγιεινά σνακ, ακυρώνουν κάθε υγιεινή διατροφική επιλογή που έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάπως έτσι καταλήγουμε όχι μόνο να μην καταφέρνουμε να χάσουμε τα κιλά που έχουμε θέσει ως στόχο, αλλά σταδιακά να βλέπουμε το βάρος μας να αυξάνεται.
Η λύση, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε σνακ χαμηλών θερμίδων που διευκολύνουν τον ύπνο και δε θα μας κάνουν να ξυπνήσουμε με φούσκωμα (και τύψεις για όσα φάγαμε το προηγούμενο βράδυ). Ας δούμε μερικές ιδέες
Μπανάνα
Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά είναι και το τέλειο νυχτερινό σνακ (με περίπου 100 θερμίδες ανά μπανάνα), αν έχουμε ήδη καθαρίσει την κουζίνα μας. Δε θα αφήσουμε πίσω πιάτα ή σκεύη για πλύσιμο!
Αυγό με λεπτές φέτες αγγουριού
Το πιο απλό και λαχταριστό υγιεινό σνακ. Φάτε ένα βραστό αυγό και συνοδέψτε το με λίγες φέτες αγγουριού.
Δύο φέτες γαλοπούλας
Η γαλοπούλα έχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μερικές φέτες δε θα μας δώσουν περισσότερες από 100 θερμίδες.
½ ψητή πατάτα με σαλάτα
Ψήστε την πατάτα σας στο φούρνο ή τα μικροκύματα και προσθέστε κομματάκια ντομάτας, αγγουριού και όποιο άλλο λαχανικό θέλετε για την σαλάτα σας. Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και πολύ χορταστικό.
Γιαούρτι
Για περίπου 100 έως 150 θερμίδες, παίρνουμε τις χαλαρωτικές δυνάμεις της τρυπτοφάνης από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και ικανοποιητική πρωτεΐνη. Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε το στομάχι μας, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουμε με καούρα ή δυσπεψία.
Φρούτα
Κόβουμε τα φρούτα τις αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με κανέλα για ένα γλυκό και ολιγοθερμιδικό σνακ.
Δημητριακά με γάλα
Προτιμούμε τα ολικής άλεσης, με σύνθετους υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα και μας δίνουν 200 θερμίδες ανά μπολ. Προσθέτουμε λίγο γάλα για επιπλέον τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη.